De Effecten Van Slaaptekort Op Je Hersenen

Hoe beïnvloedt een gebrek aan slaap je hersenen op korte termijn? Wat gebeurt er met onze hersenen als we gedurende een lange periode niet genoeg slapen?

Iedereen weet dat slaap essentieel is om ons lichaam en onze hersenen optimaal te laten functioneren. Als dit er niet was, zouden we dan nog steeds een derde van ons leven slapend doorbrengen? Door chronisch slaaptekort lopen we een groter risico op verschillende aandoeningen en gezondheidsproblemen op de lange termijn, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en psychische problemen zoals angst en depressie, om er maar een paar te noemen.

Ook is ruimschoots aangetoond dat het gebrek aan slaap een negatief effect heeft op onze cognitieve prestaties. Het cognitieve niveau wordt beïnvloed door slaaptekort. We kunnen ons niet concentreren, oordelen, informatie consolideren en nieuwe dingen leren. Volgens dr. Michael Breus, de slaapdokter, is het moeilijk om een cognitieve vaardigheid te herkennen die niet is aangetast door slaap of aangetast is door slaapgebrek.

Maar hoewel het effect van slaap en het gebrek daaraan op onze cognitieve prestaties zeer goed gedocumenteerd is, is er nog veel minder bekend over hoe slaap de hersenen op cellulair niveau precies beïnvloedt.

Naarmate de hersenwetenschap snel vordert, zijn er meer onderzoeken die deze leemte opvullen. Dit zijn de top vier van meest recente onderzoeken en hun bevindingen, waarin naar slaaparme hersenen werd gekeken.

Slaap Zorgt Ervoor Dat Je Hersencellen Zichzelf Kunnen Herstellen

Een studie die eerder dit jaar in Nature Communications werd gepubliceerd, toonde aan dat slaap essentieel is voor het vermogen van de hersenen om zichzelf te herstellen. Wetenschappers ontdekten dat de hersenen de thuisbasis zijn van essentiële DNA-herstelprocessen.

In de loop van het onderzoek observeerden de onderzoekers van de Bar-Ilan University zebravissen, soorten die worden gekenmerkt door transparante koppen. De onderzoekers gebruikten een krachtige microscoop om de hersenen van de zebravis te onderzoeken, zowel tijdens de slaap als tijdens het waken, evenals het nemen van time-lapse-beelden van individuele neuronen. De onderzoekers konden waarnemen dat de hersenen van zebravissen in een staat van DNA-herstel zijn, waardoor de schade die gedurende de dag is aangericht, ongedaan wordt gemaakt.

Onderzoekers ontdekten dat DNA-schade aan menselijke hersencellen ook kan optreden door normale hersenactiviteit en blootstelling aan straling. Deze cellen kunnen worden hersteld door te slapen.

Professor Lior Applebaum was een van de auteurs van het onderzoek. Hij legde uit dat dit complexe proces plaatsvindt terwijl we slapen door het te vergelijken met het repareren van kuilen op de weg. Independent sprak met hem over de slijtage van wegen, vooral tijdens de spits. Het is handiger en efficiënter om ze ’s nachts te repareren als er minder verkeer is.

Onderzoekers geloven dat deze ontdekking zou kunnen verklaren waarom slaap zo belangrijk is voor alle dieren met een neuraal systeem, inclusief mensen.

Slaaptekort Doodt Je Hersencellen

Er is een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat

De studie werd uitgevoerd op muizen, waarvan bekend is dat de hersenen verrassend veel lijken op de menselijke hersenen. De muizen werden op een schema gezet dat vergelijkbaar is met het schema dat wordt gebruikt door mensen die nachtdiensten of lange uren werken. In elke periode van 24 uur kregen de muizen slechts 4 tot 5 uur slaap.

Deze resultaten waren verbluffend. De resultaten waren verbluffend. Na drie dagen verloren de muizen die slaapgebrek hadden gehad 25% van hun hersencellen in een deel van de hersenstam. Deze schade leek onomkeerbaar.

De auteurs van het onderzoek zijn van mening dat vanwege overeenkomsten tussen muizen en de hersenen van mensen, het waarschijnlijk is dat menselijke hersenen hetzelfde verlies van neuronen lijden als ze niet genoeg slaap krijgen. Dit is iets dat onderzoekers van plan waren verder te onderzoeken door autopsies uit te voeren op ploegenarbeiders.

Slaap Helpt Hersenontgifting

Een tweede onderzoek, dat tegelijkertijd in Science werd gepubliceerd, toonde aan dat je hersenen tijdens de slaap een ontgiftingsproces ondergaan, waarbij schadelijke stoffen worden verwijderd, ook die welke verband houden met de ziekte van Alzheimer of dementie.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het University of Rochester Medical Center (URMC), die hightech beeldvorming gebruikten om in de hersenen van muizen te kijken en ontdekten dat hun hersenen zich heel anders gedroegen als ze wakker en in slaap waren. De muizen sliepen sneller dan normaal en spoelden de amyloïde-bèta eruit, een toxisch eiwit dat in verband wordt gebracht met de ziekte van Alzheimer.

Het opruimproces dat door de onderzoekers is waargenomen, gebeurt met behulp van het hersenvocht dat door de ruimtes tussen neuronen stroomt en afval in de bloedsomloop spoelt. De onderzoekers ontdekten dat hersencellen tijdens de slaap samentrekken, waardoor het hersenvocht makkelijker zijn taak efficiënter kan uitvoeren.

Slaap Stelt Hersencellen In Staat Om Effectief Te Communiceren

Een vierde studie over hersenen en slapen, gepubliceerd in Nature Medicine, vond onlangs een neurologische verklaring voor mentale traagheid. Dit is iets dat we allemaal hebben meegemaakt, of we nu auto moeten rijden, een examen hebben moeten afleggen of een andere cognitief veeleisende taak hebben moeten doen terwijl we niet genoeg slaap kregen. De auteurs van het onderzoek ontdekten dat slaapgebrek het vermogen van de hersencellen om te communiceren ernstig aantast.

In de studie hadden 12 deelnemers die zich voorbereidden op een operatie voor epilepsie (niet gerelateerd aan de studie) elektroden in hun hersenen geïmplanteerd en werden gevraagd om de hele nacht op te blijven. Meerdere keren gedurende de nacht vroegen onderzoekers hen om afbeeldingen van gezichten, plaatsen en dieren zo snel mogelijk te categoriseren. Ze merkten dat naarmate mensen slaperiger werden, hun reacties langzamer werden. De onderzoekers volgden tegelijkertijd de hersenactiviteit, met bijzondere aandacht voor neuronen in de temporale kwab, die de visuele waarneming en het geheugen regelen. De langzamere responstijd kan worden toegeschreven aan minder effectieve communicatie tussen hersencellen.

Een van de auteurs van de studie, Dr. Itzhak Fried, een professor in neurochirurgie aan de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA), legde in een verklaring uit: We ontdekten dat het uithongeren van het slaaplichaam ook de neuronen berooft van het vermogen om goed te functioneren. Dit opent de deur naar cognitieve fouten in onze waarneming en reactie op de wereld om ons heen.

Dit heeft natuurlijk directe gevolgen bij alledaagse activiteiten zoals autorijden en kan dus fataal zijn. Fried verklaarde dat ernstige vermoeidheid een vergelijkbaar effect op de hersenen kan hebben als overmatig drinken. Er zijn echter geen medische of wettelijke normen om vermoeide bestuurders op de weg te identificeren op dezelfde manier als we ons richten op dronken bestuurders.